Povestea somelierului de la Podgoria Ciumbrud

Bogdan Marian Moga este somelierul Podgoriei Ciumbrud și are 30 de ani. Are o experiență atestată în acest domeniu de peste 8 ani, deși povestea lui începe mult mai devreme, pe timpul când era doar un copil. La vârsta de 3 ani, Bogdan a degustat pentru prima oară mai multe sortimente de vin alături de bunici, o primă degustare despre care Bogdan ne povestește amuzat și ne spune că nu a ieșit „prea bine”. Cu fiecare an care trecea, Bogdan mergea în „chivniță” cu bunicii și încerca să tragă vinul prin furtun și să deguste sortimentele.

Moga Marian Bogdan - somelier la Podgoria Ciumbrud
Moga Marian Bogdan – somelier la Podgoria Ciumbrud

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru vin?

Bunicii mei faceau vin de când eram copil și tot timpul îmi plăcea să-i ajut la prepararea vinului. Îmi plăcea să văd cum sunt umplute butoaiele și când mergeam să le verific. Bunicii îmi dădeau un furtun să trag din butoi, după care degustam din fiecare sortiment. Era fascinant să văd toate etapele, de când erau strugurii culeși și până când îl puteam degusta. Am avut ocazia să primesc o educație solidă despre industria vinului, despre gustul vinului și despre câte sortimente de vin există. Pasiunea bunicilor mei pentru vin am preluat-o încă de mic copil și de atunci mi-am spus că asta e ceea ce îmi doresc să fac. Am învățat tot ceea ce este necesar să cunosc sortimentele de vin, gusturi diferite și calitatea lor. Este o meserie ce îți oferă tot timpul ceva nou și o meserie prin care întâlnești oameni frumoși și curioși despre ceea ce înseamnă vinul de calitate.

Cu ce se diferențiază Podgoria Ciumbrud de alte podgorii?

În primul rând, zona în care se află vița-de-vie îi conferă unicitatea podgoriei. Este o zonă de pădure în apropierea râului Mureș. Datorită căldurii din perioada zilei și răcoarea nopții, solul este fertil și favorabil pentru creșterea armonioasă a viței de vie. Datorită alternanţei temperaturii, coacerea aromelor primare este lentă şi în perfect echilibru cu aciditatea specifică locului. Calitatea vinurilor din Podgoria Ciumbrud este atestată de premiile obţinute atât în România, cât şi peste hotare, precum medalia de aur Napoleon al III -lea, câştigată în anul 1867 la Concursul Internaţional de vinuri de la Paris.

Ce sortiment de vin ne vei prezenta la Conac pe 1 iunie?

Pentru sărbătorirea unui an de Conac, bineînțeles că avem un vin special, o ediție doar pentru anul acesta, vin pe care îl numim Vinul Centenarului, pentru că vrem să scoatem în evidență împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire și să surprindem oamenii cu un vin gustos și de calitate. Predominant, vinurile de Ciumbrud sunt albe, iar dacă ne gândim la acest sortiment de vin, ne gândim la „o picătură din Ardeal”.

Pe 1 iunie sărbătorim împreună un an de Conac, cu Bogdan alături de noi care ne transmite un mesaj încântător, atât nouă cât și oaspeților ce ne vor trece pragul: Vinul pe care îl vom degusta la Conac pe 1 iunie este un vin special, un vin pe care ne dorim să îl celebrăm împreună, un vin care ne unește și cel mai bun ambasador. Îl numim Vinul Centenarului, pentru că în 2018 s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire. Consider că este un vin cu greutate, care se simte altfel și este potrivit pentru fiecare dintre noi, pentru că ne oferă aceiași limbă pe buze și același sentiment de tradiționalism, de care avem nevoie pentru a simți că rădăcinile pe care le avem, există, sunt vii și vrem să le păstrăm vii. Ne vedem la Conac pe 1 iunie!

 

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *